Festivals de Calonge

From the blog

Centenari Ricard Viladesau

Fundada l’any 1888, el naixement de La Principal de la Bisbal coincidí amb l’època on la sardana començava a expansionar-se per tot el territori, en plena Renaixença. Proclamada com “La Dansa Nacional de Catalunya”, la cobla bisbalenca participà decisivament en el procés de divulgació de la sardana, des de l’Empordà a tot del país.

Durant els anys vint -malgrat la crisi econòmica i la terrible dictadura del general Primo de Rivera- la Principal de la Bisbal visqué una de les etapes més brillants, amb l’esclat de les festes majors, els grans envelats i els balls de saló. L’1 d’agost de 1932, el President Macià li atorgà el títol de “Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya” a Girona i Lleida, durant el concurs celebrat a Sant Feliu de Guíxols.

L’any 1936, La Principal s’enfrontà al moment més difícil de la seva història, superar els avatars de la guerra civil espanyola. Amb la dictadura del general Franco, foren perseguits tots els signes d’identitat catalana, la sardana va ser temporalment prohibida i festes tradicionals com el carnestoltes també desaparegueren. Va ser la repressió més dura que mai ha patit la nostra cultura.

La transició cap a la democràcia va significar la reconstrucció i normalització cultural del país. El 8 de setembre de 1978, es restituí el Títol de “Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya” a través d’una Ordre del President Tarradellas. Amb la llibertat, tornaren amb més força que mai les festes al carrer: aplecs, castellers, cercaviles, concerts, balls, serenates… Celebracions populars que volien i volen continuar estant al costat de les nostres arrels, conservant el llegat històric, però també obrint una porta al futur, amb noves propostes i iniciatives .

La continuïtat com a cobla de primera fila, des del moment de la seva fundació, atorga a La Principal de la Bisbal un paper transcendent dins la història de la nostra història.

La Principal de La Bisbal ha participat de manera constant i brillant en moltes de les edicions del Festival de Calonge. Una relació propiciada pels organitzadors inicials i la vinculació del compositor i instrumentista calongí, Ricard Viladesau, membre destacat de la cobla bisbalenca durant vint anys (1950-70).

Després de l’enregistrament en directe i l’edició d’un CD en motiu del 50 aniversari del Festival, enguany, La Principal també ens oferirà un concert especial amb estrena de dues gloses dedicades a la música de Ricard Viladesau commemorant el centenari del seu naixement i afegint-se als actes de l’Any Viladesau de Calonge.

Glosa TRIOMFAL. Francesc Cassú
Basada en les sardanes de concert “Girona 1808”, “Alt Empordà”, “Records d’Andorra”, “Perdó”, “Marona”, “Costabravenca” i “Niu d’amor”.

Glosa VILADESAU DE BANDERA. Esteve Molero
Basada en les sardanes més populars i balladores del mestre com “Pal de paller”…

A més, també s’inclou en el programa la glosa d’Antoni Mas:

VILADESAU I EL MAR
Basat en els boleros i havaneres del mestre, “Mirando el mar”, “El mar y tu” i ” Gavina bonica ”

Cobla La Principal de La Bisbal

Flabiol, Pere Rabasseda
Tibles, Lluís Pujals i Gabriel Castelló
Tenores, Ferran Miàs i Jordi Carreras
Trompetes, Jordi Gil, Carlos Herruz i Albert Font
Trombó, Gabriel Duch
Fiscorns, Gerard Serrat i Manel Juste
Contrabaix, Jordi Company

Direcció musical, Francesc Cassú

Fes-te soci dels FMC

  Perquè cal fer-se soci/sòcia? – El fet de soci/sòcia implica un gran estalvi en l’accés als concerts, més que no pas pagant l’entrada de cada concert per separat. – Tindràs accés gratuït a tots els espectacles dels Festivals que, recorda-ho, no només seran a l’estiu, sinó durant tot l’any.[…]

Llegir-ne més »