Festivals de Calonge

HISTÒRIA

Els Festivals de Música de Calonge tenen el seu origen l’any 1968 quan, per iniciativa del rector de la vila, mossèn Pere Surribas, el Sr. Joan Vinyes i el músic Adrià Sardó s’organitzen dos concerts durant l’estiu en benefici de la construcció d’un altar major per a l’església de Sant Martí de Calonge. Van actuar a l’església la Coral Sant Jordi i l’Orquestra de Cambra de Barcelona. L’èxit econòmic i l’acceptació del públic van propiciar la repetició del cicle de concerts durant els següents anys.

Una vegada cobert l’objectiu de subvencionar la construcció de l’altar, l’any 1973, la principal finalitat del cicle de concerts va ser promocionar la vila de Calonge i fomentar la música clàssica. El constant augment de públic i la perspectiva de poder fer els concerts en un recinte acústicament més adequat van fer que es decidís de traslladar el festival al pati d’armes del castell medieval de Calonge.

L’any 1974, amb l’estrena d’El Pessebre de Pau Casals, s’inaugura una nova etapa amb canvi d’ubicació. A partir d’aquest moment, el Festival creix a tots nivells. Per poder continuar amb la mateixa filosofia el Festival ja no es podia cenyir únicament a la música clàssica i s’hi van incorporar d’altres estils. En aquesta època, hi van actuar artistes de gran prestigi musical com ara Rosa Sabater, Teresa Berganza, Josep Carreras i Coll, Montserrat Caballé, Manuel Asensi, Victòria dels Àngels, Nicanor Zabaleta, Narciso Yepes, Tete Montoliu, l’Orfeó Català i el Cor Estatal de Bielorússia entre d’altres.

Durant aquests anys, els cartells van ser dissenyats pel reconegut pintor Jacint Morera i el succeïren Miquel Torner i Robert Viñals. El canvi de recinte també va propiciar la realització d’altres iniciatives relacionades com ara una estada de dansa clàssica durant tres anys o un curs d’interpretació musical, primer de cambra i després de cant.
A finals dels anys noranta, l’Ajuntament s’hi va implicar directament. S’hi van continuar incorporant estils musicals com el flamenc amb Poveda i els boleros amb Maite Martín. També es van introduir les nits de country al passeig marítim de Sant Antoni. Aquest canvi d’ubicació d’alguns concerts no va ser l’únic, ja que en aquesta època també es van iniciar els Festivals d’Hivern al Teatre Fontova.

L’any 2011 el Festival va viure una renovació important. {interludi} va ser la nova marca del Festival de música de Calonge, que va diversificar l’oferta musical i cultural i la dirigí a tot tipus de públic i afinitats musicals. S’ampliaren els gèneres musicals destacant la introducció de la música pop. El festival va incorporar també altres aspectes, com ara el maridatge entre música i enologia, gastronomia, i altres novetats que reforçaren l’originalitat de les propostes artístiques.

En aquesta etapa hi han actuat artistes com Manel Fuentes i la Vella Dixieland, Sílvia Pérez Cruz, Marc Parrot, Peter Bernstein, Andrea Motis, Marina Rossell, Chano Domínguez, Manel, Pascal Comelade i Pau Riba, Mishima i Standstill entre d’altres.

El temps passa, però la música, la cultura i l’art segueixen més vius que mai i nostre el poble té set de tot això!

Ara s’emprèn una etapa nova, en què la junta de l'{interludi} ha volgut fer un relleu després d’una feina excel·lent, per deixar pas a una nova junta amb molta energia, il·lusió i ganes d’aportar el millor de sí mateixa.
Per decisió tant de la junta anterior com de l’actual, a partir d’ara el nom oficial serà Festivals de Calonge – Espectacles tot l’any, fet que reflecteix molt clarament quin serà el tarannà d’ara endavant.

Fes-te soci dels FMC

  Perquè cal fer-se soci/sòcia? – El fet de soci/sòcia implica un gran estalvi en l’accés als concerts, més que no pas pagant l’entrada de cada concert per separat. – Tindràs accés gratuït a tots els espectacles dels Festivals que, recorda-ho, no només seran a l’estiu, sinó durant tot l’any.[…]

Llegir-ne més »